BucketWorld

Ezt a bankkártyát használd, ha külföldre utazol!

2019. február 11. - BucketWorld

Gondolom te is sokalltad, hogy eurós bankszámla nélkül külföldön mekkora átváltási költségek árán tudsz csak vásárolni, a készpénzfelvételről nem is beszélve. Hála a fintech cégeknek ez ma már azonban nagyrészt kiküszöbölhető. Most bemutatunk neked egy megoldást, ami hazánkban még kevésbé elterjedt, de ezzel a lehetőséggel fixen 1% alatti, vagy nemsokára 0 költséggel számolhatsz és mindezt otthonról vagy akár a mobilodról is intézheted. A pénzváltás és bankolás új világa!

24022556637_4f8cfd7b03_z.jpg

 

Mi is az a Revolut bankkártya?

A lelkesebb utazók és az alternatív megoldásokat keresők már biztosan sejtették a bevezetőből, hogy a Revolut-ról lesz szó. A londoni székhelyi fintech cég ugyanis már 2015-től lehetőséget biztosít az egyszerű, szinte költségektől mentes kártyahasználatra, pénzváltásra, készpénzfelvételre és egy személyes EUR és GBP alapú IBAN számlára. Egyre többféle valutával lehet közvetlenül feltölteni (bankkártyás vásárlással vagy utalással) az egyenlegünket, illetve a kártyánkat és mindezeket középárfolyamon (tehát átváltási költségek nélkül) más valutába konvertálhatjuk, a külön valutákat pedig eltérő virtuális tárcákban tárolhatjuk. Ha fizetésre kerülne sor és éppen az aktuális helyi valutában (pl. izraeli sékel) nincs elegendő a számlánkon, akkor egy másik pénztárcánkból (pl. euró) költségek nélkül pillanatok alatt kiegyenlíthetjük a számlát vásárláskor Visa vagy (prémium tagság esetén) Mastercard érintőkártyánkkal. A bank gyakorlatilag egy mobilalkalmazás, innen szabályozhatunk mindent a számláinkkal vagy a kártyáinkkal kapcsolatban. Prémium számlával még olyan finomságokba is belekóstolhatunk, mint a kriptovaluta vásárlás, amivel viszont még egyelőre csak az alkalmazáson belül kereskedhetünk. De milyen menő már, akár lehet Bitcoin-od is, ha erre vágysz.

Hogyan működik?

Ha szeretnél ilyen kártyát, akkor legelőször le kell töltened a mobilalkalmazást (iOS vagy Android), amit telepítened sem árt. Ezután pillanatok alatt regisztrálni tudsz a telefonszámoddal és beléphetsz a net- és mobilbankolás új világába. Nem túlzás, tényleg jó működő rendszerről van szó, a 4,8-as értékelés mindkét áruházban és a 3 millió aktív felhasználó már jelez valamit. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen használni tudd, fel kell töltened a személyid mindkét oldalát, ez garantálja, hogy valós személy, az Európai Unió polgára nyitott számlát (más térségekből egyelőre még nem nyithatnak Revolut számlát). Miután ennek az ellenőrzése és visszaigazolása is megtörtént (nagyon gyorsan megvannak vele) elkezdheted érdemben használni az alkalmazást.

Ahhoz, hogy bankkártyád lehessen, először fel kell töltened 10 eurót az egyenlegedre, amiből 6 euró lesz a kártya egyszeri díja (hiszen le kell gyártani és el kell postázni azt neked). Két megoldás van, vagy online kártyás vásárlással vagy banki átutalással juttathatsz pénzt egyik számládról a másikra. Ha nincs pl. EUR vagy GBP számlád, akkor a bankkártyás vásárlás nem ajánlott, hiszen ekkor jelentkezik az az átváltási költség, amit pont, hogy meg akarsz spórolni. Tipp1: Helyette a banki átutalás esetén közelebbi ismertségbe kéne kerülnöd a Transferwise alkalmazással, amin keresztül a hagyományos banki átutalás töredékéért tudsz rátölteni az új EUR vagy GBP (de igazából akármelyik másik valutát is említhetnénk) számláidra. Hogy ez mit jelent pénzben kifejezve? Az egyszerűség kedvéért vegyünk 100 000 HUF-ot, ami majdnem pontosan 300 EUR. Ha az átutalásra a Transferwise-t használod, akkor minden átváltási költséggel, jutalékkal együtt kb. 900 Ft-ot fizetsz, míg hagyományos módon ez átlagosan kb. 3 ezer Ft-odba kerül a hazai bank díjszabásától függően. Ha pedig elkezded ezután használni a Revolut kártyádat olyan országokban, ahol nem az EUR vagy az USD a fizetőeszköz, akkor világosan látszik, hogy a kétszeres átváltási díjat megkerülve már néhány vásárlással megtérül az utalási költség, onnantól kezdve pedig pluszban vagy. Tipp2: OTP Simple alkalmazásban a saját HUF kártátyádról kb. 65 ezer Ft-ig fel tudod tölteni az egyenlegedet, ahonnét már a Revolut kártyádra tudsz visszatölteni, ami ingyenes.

Elvileg már béta tesztelés alatt fut a HUF bankkártyás feltöltés és ha ezzel megvannak, úgy viszont a kártya egyszeri díján kívül semmilyen más költséged nem fog keletkezni. Amint ez elérhető, frissülni fog és újra megosztásra fog kerülni a cikk, érdemes lesz tehát követni a blogot. A már regisztrált felhasználók egyébként küldhetnek meghívót, amivel a bankkártya díját is megúszhatjuk. Ha érdekel ez a lehetőség, akkor keress meg minket!

37321092482_2282b7c9f9_z.jpg

 

Milyen kártyát kapunk?

A kártyát is természetesen az alkalmazáson keresztül igényelheted, a díj automatikusan levonásra kerül. Alapesetben egy Visa érintőkártyát fognak neked egy héten belül postázni (ha csak nem kéred a fizetős expressz kiszállítást). A 8 eurós havidíjú prémium csomagért már különféle Mastercard érintőkártyák közül is válogathatsz, ebben az esetben a kártya ingyenes. Tipp: ha mindenképpen szeretnél a biztonság kedvéért egy Mastercard kártyát is, inkább igényelj egyet ingyen a Transferwise-ról! Először itt is hasonlóképpen (de itt akár weben keresztül is intézheted) létre kell hoznod egy Transferwise Borderless számlát, amit igazolnod kell szintén a személyiddel és végül 6 ezer Ft-tal fel kell töltened az ottani egyenleged. Ezt az összeget természetesen a kártyaigénylés jóváhagyása után akár rögtön el is utalhatod, később pedig a kártyás vásárlásaid során fel is használhatod.

 Előnyök

  • Ingyenes EUR és GBP külföldi IBAN bankszámla, illetve saját virtuális pénztárcák akár 20-nál is több devizában
  • Ingyenes átutalás 26 féle valutában
  • Havidíj nélküli Visa érintőkártya 6 EUR-ért
  • Ingyenes készpénzfelvétel bármely ATM-ből 200 EUR/GBP-ig
  • Nincsenek átváltási költségek, a vásárlás középárfolyamon kerül elszámolásra
  • Egyszerűen kezelhető, csak egy mobilalkalmazás szükség hozzá
  • Az európai licensz miatt a Revolut-ra is érvényes a 100 000 EUR-ig élő betétbiztosítás

 

Hátrányok

  • Egyelőre béta tesztelés alatt fut a HUF bankkártyás feltöltés --> az utalásnak most még kb. 0,9%-os költsége van Transferwise-n keresztül (minél többet utalunk annál alacsonyabb), OTP Simple-ben ingyenes, de valamivel körülményesebb)
  • Nincs NFC mobilos fizetés

 

Összességében egy nagyon klassz kártyát kapunk és amennyiben jövőre az ismert hiányosságokat is pótolják a fejlesztők, akkor egészen biztosan hódítani fog a Revolut hazánkban is.  Addig sem árt megismerkedni vele, hiszen a pénzügyi forradalom már zajlik, akkor is, ha ezt most még csak kételkedve figyeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://bucketworld.blog.hu/api/trackback/id/tr2714145331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása