BucketWorld

25 dolog, amit 25 évesen megtanított az utazás

2019. január 19. - BucketWorld

Mindannyian szeretünk utazni, ez nem is kérdés. Abban is talán mindenki egyetért, hogy rendkívül sok új tapasztalatot ad akár csak egy-egy út is, pláne, ha úgy döntesz, hogy egyenesen nekiindulsz a nagyvilágnak. Most megtudhatod, hogy 25 éves fiatalként melyik az a 25 lényeges dolog, amit megtanultam mióta elkezdtem a bakancslistámat követni.

pexels-photo-346885.jpeg

1. Mindig van választásod

Ha akarsz utazni, ha nem, mindenképpen igazad lesz. Az egész - ahogy az életben minden - döntés kérdése, utána jönni fog minden magától. Gondold ki, írd le, tervezd meg hogyan és mikor jut rá időd és pénzed, foglald le a jegyed és irány!

2. Elindulni a legnehezebb

Az idegen környezet, a komfortzónán kívüliség gondolata sokakat elriaszt. Oda fogok érni? Egyáltalán hová is? Mivel? Hogyan fogom megértetni magam? Az ilyen és hasonló kétségek, félelmek mindig ott lesznek, de megtanulhatjuk őket felülírni. 

3. Hibázni jó dolog

Eltévedtél? Félreértettél valamit? Nagyon jó! Azt jelenti, hogy olyat csinálsz, amit eddig még nem. Ne félj tőle, mert ez azon túl, hogy természetes, nagyon hasznos is. Sokszor amúgy pont egy-egy ilyen esetből születnek a legjobb sztorik. 

4. Segítséget kérni természetes

Ha még sosem csináltad, akkor hogyan lehetne elvárni, hogy érts hozzá? Nyugodtan olvasgass a témában, kérdezz Facebook-csoportokban, fórumokon! Ha már ott vagy, akkor pedig lehet kérdezgetni a szállásadót, bolti eladót, rendőrt stb. Miért lenne evidens, hogy rögtön kiigazodsz ott, ahol először jársz?

5. Az emberek segítőkészek

A legtöbb ember barátságos, közvetlen az utazókkal és szeret segíteni másoknak, akármerre is járunk. Sok helyen akár kávéval, ebéddel, szállással kínálnak egy mosolyért cserébe. Igen, jól olvastad!

6. Az emberek nagyon hasonlóak

Bármerre is utazunk, a helyiek mindenhol ugyanúgy keresik a boldogságot, mint mi: a párkapcsolat, család, barátok, munka és a tanulmányok a fő téma. Valószínűleg van olyan film, zene, híresség, sport is, amit a szállásadóid vagy alkalmi lakótársaid is szeretnek, nem csak te. Sokkal több a hasonlóság, mint a különbség. Ha erre rájössz, a félelem is elkezd megszűnni.

7. Az országok, szokások nagyon különbözőek

Minden egyes ország, de akár régió, város is más, és akármerre is jársz, mindig lesz olyan, amin ledöbbensz. Hogy tudnak így enni, aludni, vezetni, élni? Nekik ez a természetes. A Nagykörút máshol inkább Avenue vagy éppen egy poros földút és ez pont így van jól. Máskülönben mit tudnánk megnézni, lefényképezni?

8. Értékelni kell mindent

Látni fogod, hogy milyen sokaknak nincs meg az, ami neked természetes és hányan vívnak naponta komoly küzdelmeket azért, hogy nekünk lehessen mit felvennünk reggelente és mit ennünk ebédre. Kiváltságosok vagyunk és ezért adjunk hálát, emellett pedig tiszteljük ezeket az embereket!

9. Mások lesznek az igények

Hidd el, lesz, amikor mindennél többre fogod értékelni a helyi ételt, egy jó szót, a meleg vizes zuhanyt, a puha ágyat, az angol vécét vagy akár az áramot is. Megtanulod, hogy van, ahol ez nem magától értetődő.

10. Tárgyak helyett élmények

Nem lesz már annyira fontos az az iPhone, TV, ruha stb. Arra koncentrálsz inkább, ami a pillanatnyi öröm helyett örök élményeket ad.

pexels-photo-307008.jpeg

11. Közelebb hoz

Túl azon a közhelyen, hogy megváltozol és más ember leszel az utazás rengeteg mindenről szól. Többek között megismersz olyan ételeket, városokat, idegen szavakat stb., amivel már az addig nagyon misztikus, félelmetes és távoli helyek is közelinek, barátságosnak fognak tűnni. Ha összefutsz később olyannal, aki pont abból az országból jött, ahol már jártál, akkor lesznek kapcsolódási pontok. Ezáltal sokkal szimpatikusabbnak, ismerősebbnek fogtok tűnni egymásnak, noha két vadidegen találkozásáról van szó.

12. Nyitottság

Hazaérve nem csak magadat, de a környezetedet és Magyarországot is máshogyan fogod látni. Érdekelni fog, hogy máshol mi történt, megszűnik a burok körülötted, és rájössz, hogy a világunk sokkal többről szól, mint addig azt gondoltad.

13. Önbizalmat ad

Ja, hogy én ide is el tudok jutni? Elintéztem mindent, itt vagyok és most elkezdtem kiismerni magam egy idegen országban? Ha ezeket átéled, akkor legközelebb már sokkal könnyebben indulsz útnak.

14. Függőséget okoz

Éppen a nagy önbizalom miatt, illetve a rengeteg pozitív, örömteli, emlékezetes pillanat miatt még többet akarunk belőle. A boldogság ragadós.

15. Egyedül is jól lehet érezni magunkat

Nem mindig lesz rá lehetőséged, hogy útitársad legyen. Jó hír, hogy ettől függetlenül az egyedüllét nem jelent magányt. Sok mindenkivel lesz így lehetőséged beszélgetni, új embereket ismersz meg, többek között saját magadat. Rájössz a korlátaidra, igényeidre, új céljaid, terveid lesznek...

16. Nem mindig könnyű

Lehetséges, hogy kerülsz olyan helyzetbe, amikor éppen nincs, aki segítsen, kimerült vagy, szomjas és éppen nem is tetszett annyira valamelyik város, az emberek furák és amúgy is, mit keresek itt? Ez is természetesen, a tanulás része.

17. A jelenben élni

Le fog esni, hogy egy-egy helyet lehet, hogy nem látsz többet, míg másokkal nem fogsz többet beszélgetni, nem fogsz ugyanott aludni. Ebből megtanulod, hogy minden múlandó és folyamatos lemondás és döntés az élet. Azzal, ha továbbmész amellett döntesz, hogy lemondasz egyik helyről egy másik javára. 

18. Nem minden a pénzről szól

A pár ezer Ft-os repjegyek, az Airbnb/hostelek, a stoppolás, a Couchsurfing és a sokszor ingyen látogatható műemlékek, nevezetességek világában a legnagyobb luxus a kifogás. Ne engedd meg magadnak, inkább a lehetőségeket keresd!

19. Türelmessé tesz

Máshol nem úgy állnak az idő fogalmához, mint nálunk. Nem sietnek, megélik a pillanatot, ami annyit tesz, hogy felesleges túlszervezni egy-egy utat, ha egyszer pl. nem indul az iránytaxi, késik a szállásadónk, nem veszik fel a telefont, be van zárva a jegyiroda (vagy nincs is) stb. 

20. Fontos lesz a biztonság

Rájössz, hogy nagyon relatív és törékeny dolog a biztonság. A tény, hogy Magyarország a 15. legbiztonságosabb ország jelenteni fog valamit azon kívül is, hogy egy ranglistán végre előkelő helyen vagyunk.

pexels-photo-219014.jpeg

21. A repülés nagyon klassz dolog

Nem lesz majd terhedre a reptéri várakozás, izgatottan várod az útlevélellenőrzést és az új pecsétet, és amikor gyorsít, majd felszáll a géped, akkor megnyugszol: végre újra úton vagyok...

22. Hiányérzeted lesz...

...egészen addig, amíg meg nem veszed a következő repjegyed.

23. A kiköltözés is egy lehetőség 

Önkéntesnek állsz és elkezdesz egy hostelben, farmon, építkezésen stb. dolgozni, nyelvet tanítani. Egyszerűen olyan dolgokba vágsz bele, amikről előtte azt gondoltad, hogy te aztán soha. Pedig de!

24. Nehéz utána másra gondolni

Annyi örömöt ad az utazás, hogy itthon is csak erről akarsz a családdal, barátokkal beszélgetni és észre sem veszed vagy nem érted, ha ők esetleg nem annyira lelkesek.

25. Úgy érzed most élsz igazán

Olyan élményeket ad, annyi inger ér, hogy csak azt fogod kérdezni magadtól, hogy miért nem utaztam eddig? Hajrá, indulj el te is!

Ha kérdésed van, hogy hogyan érdemes elindulni utazni, akkor írj bátran a Kapcsolat fülön keresztül vagy keress meg minket Facebookon, Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://bucketworld.blog.hu/api/trackback/id/tr5714112075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szandi118 2018.07.18. 20:17:55

Nagyon jól összeszedted :)
Igazán motiváló írás!
süti beállítások módosítása