BucketWorld

Itt a térkép: ezekbe az országokba utazhatunk vízum nélkül

2019. február 18. - BucketWorld

Az utazás megszervezésekor sokan elveszünk a részletekben, hogy most akkor melyik országba milyen dokumentumot is kell pontosan magunkkal vinnünk. A probléma nagyon is létező, hiszen a majdnem 200 országgal meglévő magyar és EU-s megállapodásokban kiigazodni nem mindig könnyű. Ebben szeretnénk most segíteni azzal, hogy a vízummentesen látogatható országokat összegyűjtöttük egy interaktív térképen, így bízunk benne, hogy könnyebb lesz vizualizálni a dolgot és előre megtervezni egy-egy (átszállásos) utazást, nyaralást. 

pexels-photo-1266017.jpeg

Hazánk elég jól teljesít, ami az útlevelünk erősségét illeti, 167 országba ugyanis vízummentesen utazhatunk, ezzel pedig 10-ek vagyunk a világon (Németország az első 176 országgal). Persze ebben a kizárólag szolgálati és diplomata útlevéllel való beutazási lehetőségek is benne vannak, de ezek nélkül is napjainkban már egyre kevesebb országba kell belépőként egy vízum is az útlevelünkbe.

A vízummentességről szóló megállapodások általában legfeljebb 90 napos/3 hónapos turista célú látogatásra szólnak, de van, ahol ez akár 1 év (Grúzia) vagy csak 15 nap (Thaiföldre nem légi úton érkezők esetében). Ezeket a kivételeket mind jelöltük a térképen, ezek az egyes országokra kattintva láthatóak, ahogy az is, ha pl. egyéb dokumentum, anyagi fedezet stb. szükséges a belépéshez. 

Az egyes földrészek esetében az alábbi a helyzet:

Afrika: csak néhány országba utazhatunk vízum nélkül: Marokkó, Tunézia, Szenegál, Botswana, Dél-afrikai Köztársaság, Eswatini (leánykori nevén Szváziföld), Seychelle-szk., Mauritius

Amerika: majdnem minden országba vízum nélkül utazhatunk, kivéve: Kuba, Haiti, Guyana, Suriname

Ausztrália és Óceánia: majdnem minden országba vízum nélkül utazhatunk, kivéve: Ausztrália, Pápua Új-Guinea, Fidzsi-szk., Nauru

Ázsia: csak néhány országba utazhatunk vízum nélkül: Egyesült Arab Emirátusok, Kazahsztán, Kirgizisztán, Thaiföld, Malajzia, Indonézia, Szingapúr, Japán, Dél-Korea, Kelet-Timor, Maldív-szk.

Európa: majdnem minden országba vízum nélkül utazhatunk, kivéve: Oroszország, Azerbajdzsán; útlevél is csak Koszovóba, Ukrajnába, Moldovába, Fehéroroszországba és Örményországba kell.

A tengerentúli területekre is általában elég az útlevél, kivéve az Ausztráliához tartozó szigeteket.

Csak vízummal látogatható bakancslistás országok (erősen szubjektív lista): Kuba, Oroszország, Azerbajdzsán, Ausztrália, Fidzsi-szk., Bhután, Kambodzsa, Zöld-foki-szk., Kína, Egyiptom, Irán, Jordánia, Kenya, Laosz, Libanon, Madagaszkár, Mongólia, Nepál, Omán, Sri Lanka, India, Üzbegisztán, Vietnám, Tanzánia, Etiópia és az igazán bevállalósaknak talán Észak-Korea is.

De most már következzen a térkép (ha nem tölt be, akkor itt eléred):

A bejegyzés trackback címe:

https://bucketworld.blog.hu/api/trackback/id/tr9514187453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.20. 01:53:14

Én úgy emlékeztem, hogy Fehéroroszországba be lehet menni vízum nélkül, de csak néhány napra. Vagy ez már elmúlt?

Törökország direkt hiányzik vagy az vízumos?

Mikornyitsz Márki 2018.08.20. 01:54:15

Szenegálba pont, hogy nem oda vízum kell és ha nincs akkor nem is engednek be. Viszont a szomszédban lévő Bissau-Guineába a határon megkapod ha nem váltod ki egy valamelyik nagykövetségükön. Ja, és Mauritániába is kell.
Tapasztalat.

sz.s. 2018.08.20. 01:57:35

Mint oy sok térképről, erről is eltűnt Új Zéland.

2018.08.20. 01:59:17

Sokat segítene, ha úgy is meg lenne különböztetve a vízum, hogy előre kell igényelni pl. India vagy a határon megvehető (tehát pénzlehúzó).

maritimer 2018.08.20. 01:59:20

Jamaica-ba is vizum kell és még egy nagy rakás karib tenger-i szigetre.
A masik, hogy USA es kanada hiaba nem keri a hagyomanyos utlevelbe belyegzett vizumot, de elektronikus regisztraciora szukseg van ami kb tök ugyanaz csak magadnak intezed online es nem kell sorbaalni a kovetsegen.

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.08.20. 02:02:19

@p.a: valóban már majdnem egy hónapja 30 napnál kevesebb időre nem kell vízum Fehéroroszországba, frissítettük a térkpet, köszönjük az észrevételt. Ororszországba pedig csak a foci VB idejére nem kellett szurkolói kártyával vízumot kiváltani.

Törökország ott szerepel zölddel, elég az útlevél. :) Főleg most nagyon olcsó, mert esik a líra!

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.08.20. 02:03:15

@TommyTulane: neked is köszönjük az észrevételt, a térképet közben már frissítettük is.

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.08.20. 02:05:01

@sz.s.: interaktív, lehet mozgatni, nagyítani. Kicsit eltűnt, de ott van az. :)

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.08.20. 02:06:54

@roli101: köszi, ez jó tipp, legközelebb már ez is rajta lesz a térképen. Nézz vissza később is! :)

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.08.20. 02:08:16

@maritimer: nem kell Jamaikába vízum 30 napnál rövidebb látogatásra. Aki pedig ismeri az USA nagykövetségét és a szokásos eljárást, annak szerintem igenis könnyebbség az online ügyintézés. ;)

Edmonton2 2019.03.04. 15:26:22

Türkmenisztánnal meg Tádzsikisztánnal mi a helyzet? Mert mindenhol úgy láttam, hogy kell vízum.
süti beállítások módosítása