BucketWorld

Így spórolj miközben utazol!

2019. január 28. - BucketWorld

Általánosságban mi magyarok nagyon szeretünk kényszerből vagy anélkül is spórolni, hogy aztán nyáron 1-2 hétig viszonylag emelkedett színvonalon tölthessük el a nyaralásunkat akár itthon, akár külföldön. Mi történne, ha teljesen máshogy állnánk hozzá, tudatosan, előre eltervezve (persze nem túlzásokba esve), kisebb költségvetéssel vágnánk bele, de később mégis több élményt gyűjtve térnénk haza? 10 vagy akár 100 ezreket is spórolhatunk a nyaralásunk során, ami már nem az az összeg, ami mindegy lenne. Mutatjuk mire figyelj!

pexels-photo-1079034.jpeg

 

Repjegy

Ha 1000-1500 km-re vagy távolabbra utazol, akkor megkerülhetlen a repülés, hacsak nem vagy igazán kalandvágyó és eltekerelsz/elstoppolsz a világ végére is. Először is meg kell nézni, hogy általánosságban az úticélodból hová megy olcsó járat, és ezen városok közül váaszd ki, hogy pl. Budapestről vagy Bécsből hová fogsz repülni először. Ha van időd rá és olyan helyen vagy, akkor érdemes lehet az átszállást összekötni 1-2 napos városnézéssel, így egyel több országot is meg tudsz nézni és a lehetőségeid is jobbak lesznek az olcsó jegyek megtalálására. Nem mellesleg a 20-on órás átszállásos utakat is el tudod kerülni ezzel a távolabbi úticélok esetén, amiket gyakran a legjobbak között sorolnak fel a repjegyeket összehasonlító oldalak (többet is használj párhuzamosan, mert sokszor eltérő ajánlatokat dob ki egy-egy kereső). 

A legjobb, ha tudod jó fél évvel az utazásod előtt, hogy pontosan melyik hónapban fogsz utazni és abban a hónapban több lehetséges időpontra és közeli reptérre is email-es értesítést állítasz be. Előzetesen meg kell nézni, hogy azon az útvonalon általánosságban mennyitől számít olcsónak egy retúr út (erről is írunk majd) és amint az árértesítő akörül jelez, ne gondolkodj túl sokáig, csapj le a jegyekre! Ha még pár ezer Ft-tal később lejjebb is megy ez az ár, akkor is nyugodt lehetsz, hogy jó üzletet csináltál. Általában egyébként 1-2 hónappal az utazás előtt vannak a legjobb árak. Persze nagyon jók az időszakos, egy-egy napig tartó pl. 20-30%-os kedvezmények, de ilyenkor is érdemes lefuttatnod egy összehasonlító keresést, nem kell rögtön felülni az akcióknak. Az apró betűknél sokszor ott van, hogy csak Club/VIP-tagoknak és egyéb kiváltságosoknak szól az akció, így a fizetésnél érhetnek meglepetések, jobb alaposan tájékozódni. A légitársaságok oldalán inkább inkognitóban vagy más gépről, ip-ről böngéssz, hogy megkíméld magad a személyre szabott "kedvezményes" (értsd: az érdeklődésed függvényében egyre magasabb) áraktól. 

A másik nagyon fontos dolog, hogyha lehet, ne akkor utazz, amikor mindenki más is. Remek helyek vannak (trópusi szigetek, Közel-Kelet, Észak-Afrika, Málta, Ciprus, Dél-Portugália, Dél-Spanyolország stb.), ahol egész évben, vagy október végéig enyhe vagy kifejezetten nyári idő és strandszezon van. Ha 1-2 hétre mész, akkor csak legszükségesebbeket vidd magaddal, így kézipoggyásszal és/vagy elsőbbségivel megúszod az utat és nem fog akár kétszer annyiba kerülni a repjegyed. Ha többen mentek és mindenképpen szükség van nagyobb bőröndre is, akkor osztozzatok!

Mikor hová lehet olcsón repülni? Erre való többek között a Skyscanner, a Momondo és a Google Flights is, használd őket bátran!

 

Autó, busz, vonat, car sharing

A stoppolás ősi alternatíváján túl is megéri a fenti távolság alatt más megoldásokban gondolkodni, kivéve, ha a legendásan filléres repjegyekkel bőven ellátott balkáni, dél-németországi, észak-olaszországi úticélokban gondolkodsz. Ha 3-4-en utaztok, akkor érdemesebb autóval menni, ami a kényelem mellett anyagilag is kifizetődő, egy főre vetítve a legkényelmetlenebb buszos utazással vetekszik. Ugyanez igaz az autóbérlésre is, így pedig sokkal rugalmasabban tudtok egy-egy város között mozogni. Ezt viszont Európán és pl. az USA-n kívül máshol nem javasoljuk, az európaitól nagyon eltérő a vezetési kultúra a legtöbb országban. Szomszédos országokba, városok között és bevállalósabbaknak távolabbra is jó megoldás lehet autó híján a car sharing, az Oszkár vagy a külföldi verziója, a BlaBlaCar. Ne feledd, hogy városon belül a szerencsésebb országokban még mindig működik Uber! Ha valahová gyorsan kell eljutnod és éppen nincs a közelben metró, akkor nagyon hasznos lehet ez a megoldás a klasszikus taxizás helyett.

A buszos utaknál a FlixBus hazánkban is mindinkább kezd elterjedni, egyre több úticél válik elérhetővé, ami üdítő újdonság a Volán színvonalához szokott magyar utazóközönségnek. Így akár a kiszámíthatóbb utak, az előre megváltott jegy biztonságához ragaszkodóknak anyagilag nagyon is megéri busszal utazni, ha egyedül vagy párban indulsz el. Ugyanezt tudja a RegioJet és társai is, érdemes körbenézni.

Persze vannak olyan úticélok, ahol a gyorsaság miatt nagyon kedvelt a vonatozás (pl. Ausztria, Csehország). Ha előre a MÁV-nál váltod meg a jegyed, és átszállós utazás esetén nem külföldön, akkor a buszos utazásnál valamivel drágábban, de kényelmesebben és gyorsabban eljuthatsz számos városba akár közvetlen vonattal is.

Ahogy a repjegy esetében is, itt is fontos az előre tervezés, összehasonlítás és az eddig általad nem ismert lehetőségek (pl. más busztársaságok) feltérképezése. Szánj rá pár naponta néhány percet, és fusd át ezeket az oldalakat, keress újakat, hátha van valahol valami szuper akció. Ne várj sokáig, ha biztosan tudod, hogy utaznál, mert szállást könnyebb találni olcsón vagy akár ingyen is, míg a jegyek az idő előrehaladtával többszörösére drágulhatnak. Ne vegyél semmit a reptéren vagy a repülőn csak, ha élet-halál kérdése, készülj fel kellő élelemmel, a palackot pedig ahol lehetőség van rá és iható a csapvíz, töltsd meg a mosdóban!

Hogy hová melyik közlekedési eszközzel éri meg legjobban elutazni? Erre lett kitalálva a Rome2Rio, próbáld ki! 
pexels-photo-210615.jpeg

 

Szállás

Erre akár már az utad során spórolhatsz, ha inkább az éjszakai utazást választod és nem vagy minden neszre, rázkódásra érzékeny. A másik, ha Couchsurfing-ezel, itt viszont heti 10 kérelmet küldhetsz, ami nem sok. Helyette 17 ezer-ért ki lehet váltani egy élethosszig tartó igazolt státuszt, amivel annyi kérelmet és üzenetet küldhetsz, amennyit nem szégyellsz. Igazából már egy néhány napos utazással megtérül ez az ár, érdemes tehát elgondolkodni ezen az egyszeri befektetésen is.

Ennél egy kategóriával drágább beruházás a hostelekben alvás jelképes (na jó pl. New York-ban inkább kedvezőbbnek mondható) összegekért, ami még mindig a legolcsóbbnak számít. Ha nagyobb családdal, társasággal mész, elég jó lehetőség itt egy 4 vagy 6 ágyas szoba lefoglalása, hiszen nyomott áron saját szobátok lehet. Cserébe, aki nem szokott hozzá, annak elsőre sokkos hatást kelthet a klasszikus diákszállók feeling-je, de hamar meg lehet szokni és nagyon könnyen tudsz útitársakra lelni egy-egy tetőteraszos/konyhai beszélgetés után. Van, amikor persze a változatosság kedvéért belefér egy-két nap sátrazás/repülőtéren és "majd a buszon szundítok egy-két órát" alvás, de azért valljuk be, ez valahol 30 felett már nem annyira jó buli.

A Couchsurfing és a klasszikus szállodai ellátás között helyezkedik el az Airbnb, ahol már nincs nagy barátkozás a szállásadóval (respect a szabályerősítő kivételeknek), de azért még mindig jóval közvetlenebb és többnyire kedvezőbb árfekvésű megoldás, mintha valamelyik szállóban foglalnánk szobát. A tranzakciók itt az Airbnb rendszerén keresztül mennek, ami biztonságos, cserébe lecsíp valamennyit ebből az oldal. Ha valahová többször kell menned érdemesebb összebarátkoznod a szállásadóval, aki így kedvezményes, az Airbnb jutalékkal csökkentett áron szállásol el téged a következő alkalommal. Tipp: új regisztrálóknak kb. 9 ezer Ft-os utazási kreditet biztosít a blog. Ha élnél a lehetséggel, akkor regisztrálj ezen a linken keresztül! Ha pedig hosszabb időre mész, akár már 3 héttől megéri egész hónapra kivenni egy szobát, mert 28 napon túli foglalásokra 50% kedvezmény van, kaució pedig nincs.

Fontos a szállások esetében a lokáció is, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell majd költened a helyi tömegközlekedésre, repülőtérre, pályaudvarra való kijutásra. Metróvonalak és gyorsvasutak mellett viszont mindenképpen a külvárosi vagy agglomerációs szállások lehetnek árban és időben is a nyerők. Használd a térképes keresőket! 

Hol tudod összehasonlítani a szállások árait? A legjobb, ha a Booking.com-ot vagy a Trivago-t használod!

 

Étel, ital

A gyakorlott magyar utazók rántott húsos vagy csabai kolbászos, jó hagymás szendvics nélkül sehová sem mozdulnak ki. Ez egy nagyon jó stratégia, de nem tart ki örökké. Előbb-utóbb el kell menned egy kisboltba vagy szupermarketbe bevásárolni. Ennek is utána lehet nézni, hogy hol melyik bolt számít olcsónak. Az itt megvásárolt snack-etet vidd el magaddal várost nézni és ne állandóan az éppen útba eső boltban vegyél valami harapnivalót! Ha konyhás szállást nézel, akkor ott is el tudod készíteni a vacsorádat, nem kell rögtön étterembe rohanni. Ha erről a házimunkáról lemondanál, akkor viszont úgy érdemes szállást keresned, hogy ahhoz eleve legyen reggeli. Egyes hostelekben annyit ehetsz reggelire, amennyit csak tudsz, így sokáig ki lehet bírni a napot. 

Ha éttermi étkezésre, italozásra kerül a sor, akkor csak szükség esetén és olcsó pl. dél-ázsiai országokban válasszuk azt a megoldást, hogy "üljünk be ide, ez a hely úgyis olyan jól néz ki". A Tripadvisor-on nem csak a nevezetességekről, de az éttermekről, bárokról is tájékozódhatsz előre. Külön rákereshetsz az olcsóbb helyekre, ahol sokszor finomabb, háziasabb és nagyobb adagokat adnak (nézd a hely értékelését, olvasd el a véleményeket). Keresd a happy hour akciókat és étkezz a városközponttól valamivel kívülebb eső helyeken! A street food-ra is támaszkodhatsz, ha az friss és nem egy senki által látogatott árustól származik. Az italokat kerüld az ilyen helyeken, inkább vegyél valamelyik boltban palackozott vizet, üdítőt!

Ne kövesd el az a hibát sokszor, hogy csak itt és most megengedhetem magamnak a drágább ebédet és a koktélozást, ha egyszer nem. Ne csapd be magad, a pénztárcádat úgysem tudod. 

Szeretnéd megnézni, hogy melyik városban mennyibe kerül egy ebéd vagy egy sör? A Numbeo megmondja neked!
pexels-photo-297755.jpeg

 

Belépők, idegenvezetés

A legjobb belépő, ha nincs belépő. Az ún. "kötelező" nevezetességeknél ez viszont nehezen úszható meg. Ilyen esetben nem árt tájékozódni, hogy mikor és kiknek járnak kedvezmények, hiszen vannak olyan napszakok, amikor olcsóbban látogathatóak ezek a helyszínek. Az audio guide-ról és az idegenvezetőről nyugodtan lemondhatsz, hacsak nem érdekel téged minden csempe, kő, ablak és ajtó eredete. A legtöbb nevezetesség jellemzően minden hónap egy-egy napján ingyenesen nyitva tart, érdemes tehát akkorra időzítened a látogatásodat. Az újabb típusú diákigazolványodat is felmutathatod Európán belül, hiszen ezt is jó pár helyen elfogadják és néhány eurót ezzel is megspórolsz magadnak. Ha mindent meg szeretnél nézni, számolj utána, lehet egy helyi turizmus kártya kiváltása jobban megérné, mint külön-külön fizetni a belépőket.

Egy csomó programon pedig ingyenesen részt tudsz venni, főleg azokon, amiket helyi közösségek vagy expat-ok félig spontán módon szerveznek. Erről írtunk itt! Ezáltal alkalmad nyílik arra, hogy olyan helyiekkel ismerkedj, akik majd körbevezetnek a városon és nem kell ezért idegenvezetőkhöz fordulnod.

Mit érdemes és hogyan megnézned egy-egy országban, városban? Mire figyelj, hogy elkerüld a felesleges idegeskedést? A már-már klasszikus angol nyelvű Lonely Planet-en túl is számtalan magyar nyelvű útikönyv könnyítheti meg az utad, amit előtte egy könyvtárból kivéve átlapozhatsz, így még költened sem kell rá, hogy alaposan tájékozódj a célországgal kapcsolatban.

 

Összességében, ha spórolni akarsz, akkor az idődről és a kényelemről kell lemondanod, többet kell tervezned, türelmesnek és toleránsnak kell lenned, mert ez a módja az utazásnak több idegeskedéssel fog járni. Ha hozzá tudsz szokni, akkor viszont megállíthatatlan leszel és olyan országokba fogsz tudni eljutni, amiről a fenti oldalakat nem ismerők csak álmodoznak. Kezdd el a tervezgetést, hidd el, megéri!

 

Ha kérdésed van, és szeretnél többet megtudni akár a fenti oldalakkal, akár egyéb utazási témával kapcsolatban, akkor írj bátran a Kapcsolat fülön keresztül vagy keress meg minket Facebookon, Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://bucketworld.blog.hu/api/trackback/id/tr9014124711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása